[ Pejuang Pena ]

Saturday, November 26, 2011

Mutiara kata Khalil Gibran.


Salam semua Pembloin yang dicintai Sang Pemikir. Hari ini Sang pemikir nak kongsikan mutiara hikmah daripada seorang penyair yang berasal dari Lubnan, Khalil Gibran (boleh kenali beliau di wikipedia). Mari kita hayati sentuhan nukilan beliau.

Puisi
Puisi bukanlah pendapat yang dinyatakan. Ia adalah lagu yang muncul daripada luka yang berdarah atau mulut yang tersenyum.

Kata-kata
Kata-kata tidak mengenal waktu. Kamu harus mengucapkan atau menulisnya dengan menyedari akan keabadiannya.

Penulis
Kebanyakan penulis menampal fikiran-fikiran mereka yang tidak keruan dengan bahan tampalan daripada kamus.

Penyair
1. Penyair adalah orang yang tidak bahagia, kerana betapa pun tinggi jiwa mereka, mereka tetap diselubungi airmata. Penyair adalah adunan kegembiraan, kepedihan dan ketakjuban, dengan sedikit kamus.
2. Penyair adalah raja yang tak bertakhta, yang duduk di dalam abu istananya dan cuba membangunkan khayalan daripada abu itu.
3. Penyair adalah burung yang membawa keajaiban. Dia lari dari kerajaan syurga lalu tiba di dunia ini untuk berkicau semerdu-merdunya dengan suara bergetar. Bila kita tidak memahaminya dengan cinta di hati, dia akan kembali mengepakkan sayapnya lalu terbang kembali ke negeri asalnya.

Kata terindah
Kata yang paling indah di bibir manusia adalah kata 'ibu', dan panggilan paling indah adalah 'ibuku'. Ini adalah kata penuh harapan dan cinta, kata manis dan baik yang keluar dari kedalaman hati.

Persahabatan
1. Persahabatan itu adalah tanggungjawab yang manis, bukannya peluang.
2. Sahabat adalah keperluan jiwa yang mesti dipenuhi. Dialah ladang hati yang kau taburi dengan kasih dan kau subur dengan penuh rasa terima kasih. Dan dia juga naungan dan pendianganmu. Kerana kau menghampirinya saat hati lupa dan mencarinya saat jiwa memerlukan kedamaian.
3. Sahabat sejati : Tidak ada sahabat sejati, yang ada hanyalah kepentingan.
4. Resah hati : Jika manusia kehilangan sahabatnya, dia akan melihat sekitarnya dan akan melihat sahabat-sahabatnya datang dan menghiburkannya. Akan tetapi apabila hati manusia kehilangan kedamaiannya, dimanakah dia akan menemukannya, bagaimanakah dia dapat memperolehinya kembali?
5. Memahami temanJika kamu tidak memahami teman kamu dalam semua keadaan, maka kamu tidak akan pernah memahaminya sampai bila-bila.
6. Teman menangis : Kamu mungkin akan melupakan orang yang tertawa denganmu, tetapi tidak mungkin melupakan orang yang pernah menangis denganmu.

Sikap manusia
Jauhkan aku dari manusia yang tidak mahu menyatakan kebenaran kecuali jika dia berniat menyakiti hati, dan jauhkan dari manusia yang bersikap baik tapi berniat buruk, dan dari manusia yang mencapai penghargaan dengan jalan memperlihatkan kesalahan orang lain.

Kesepian
Kesepianku lahir ketika orang memuji kelemahan-kelemahanku yang ramah dan menyalahkan kebajikan-kebajikanku yang pendiam.

Kehidupan
1.Suara kehidupankuSuara kehidupanku memang tak akan mampu menjangkau telinga kehidupanmu, tapi marilah kita cuba saling bicara barangkali kita dapat mengusir kesepian dan tidak merasa jemu.
2. Keindahan adalah kehidupanKeindahan adalah kehidupan itu sendiri saat ia membuka tabir penutup wajahnya. Dan kalian adalah kehidupannya itu, kalianlah cadar itu. Keindahan adalah keabadian yag termanggu di depan cermin. Dan kalian adalah keabadian itu, kalianlah cermin itu.
3. Penyuluh hidupTuhan telah memasang penyuluh dalam hati kita yang menyinarkan pengetahuan dan keindahan, berdosalah mereka yang mematikan penyuluh itu dan menguburkannya ke dalam abu.
4. Hutang kehidupanPeriksalah buku kenanganmu semalam, dan engkau akan tahu bahawa engkau masih berhutang kepada manusia dan kehidupan.
5. Falsafah kehidupan : Hidup adalah kegelapan jika tanpa hasrat dan keinginan. Dan semua hasrat keinginan adalah buta, jika tidak disertai pengetahuan. Dan pengetahuan adalah hampa jika tidak diikuti pelajaran. Dan setiap pelajaran akan sia-sia jika tidak disertai cinta.
6. Hidup : Oleh kerana kehidupan tidak berjalan ke belakang, ia pun tidak tenggelam dek masa lampau.


KesenanganKesenangan adalah kesedihan yang terbuka bekasnya. Tawa dan airmata datang dari sumber yang sama.
Semakin dalam kesedihan menggoreskan luka ke dalam jiwa semakin mampu sang jiwa menampung kebahagiaan.


Penderitaan
Penderitaan yang menyakitkan adalah koyaknya kulit pembungkus kesedaran, seperti pecahnya kulit buah supaya intinya terbuka merekah bagi sinar matahari yang tercurah. Kalian memiliki takdir kepastian untuk merasa penderitaan dan kepedihan. Jika hati kalian masih tergetar oleh rasa takjub menyaksikan keajaiban yang terjadi dalam kehidupan, maka pedih penderitaan tidak kalah menakjubkan daripada kesenangan. Ramai antara yang kalian menderita kerana pilihan sendiri, ubat pahit kehidupan adalah supaya manusia sembuh dari luka hati dan penyakit jiwa. Percayalah tabib kehidupan dan teguk habis ramuan pahit itu dengan cekal dan tanpa bicara.

PenyeksaanPenyeksaan tidak membuat manusia tak bersalah jadi menderita. Penindasan pun tak dapat menghancurkan manusia yang berada di pihak kebenaran. Socrates tersenyum ketika disuruh minum racun, dan Stephen tersenyum ketika dihujani lemparan batu. Yang benar-benar menyakitkan hati ialah kesedaran kita yang menentang penyeksaan dan penindasan itu, dan terasa pedih bila kita mengkhianatinya.

KebebasanAda orang mengatakan padaku, "Jika engkau melihat ada hamba tertidur, jangan dibangunkan, barangkali dia sedang bermimpikan kebebasan." Kujawab, "Jika engkau melihat ada hamba tertidur, bangunkan dia dan ajaklah berbicara tentang kebebasan."

Pemahaman diriOrang berkata, "Jika ada yang dapat memahami dirinya sendiri, dia akan dapat memahami semua orang." Tapi aku berkata, "Jika ada yang mencintai orang lain, dia dapat mempelajari sesuatu tentang dirinya sendiri."


Inspirasi
Inspirasi akan selalu bernyanyi, kerana inspirasi tidak pernah menjelaskan.

Kerja1. Bekerja dengan rasa cinta bererti menyatukan diri dengan diri kalian sendiri, dengan diri orang lain dan kepada tuhan. Tapi bagaimanakah bekerja dengan rasa cinta itu? Bagaikan menenun kain dengan benang yang ditarik dari jantungmu, seolah-olah kekasihmu yang akan memakainya kelak.
2. Kerja adalah wujud nyata cinta. Bila kita tidak dapat bekerja dengan kecintaan, tapi hanya dengan kebencian, lebih baik tinggalkan pekerjaan itu. Lalu, duduklah di gerbang rumah ibadat dan terimalah derma dari mereka yang bekerja dengan penuh suka cita.


Pohon
Pohon adalah syair yang ditulis bumi pada langit. Kita tebang pohon itu dan menjadikannya kertas, dan di atasnya kita tulis kehampaan kita.

Rumah
Rumahmu tak akan menjadi sebuah sangkar melainkan ia adalah tiang utama bagi sebuah kapal layar.

Nilai
Nilai dari seseorang itu ditentukan dari keberaniannya memikul tanggungjawab, mencintai hidup dan pekerjaannya.


Lagu
1. Gembira : Alangkah mulianya hati yang sedih tapi dapat menyanyikan lagu kegembiraan dengan hati yang gembira.
2. Keindahan : Jika kamu menyanyikan lagu tentang keindahan, walau sendirian di puncak gurun, kamu akan didengari.
3. DoaDoa adalah lagu hati yang membimbing ke arah singgahsana tuhan meskipun ditingkah oleh suara ribuan orang yang sedang meratap.

Orang terpuji
Sungguh terpuji orang yang malu bila menerima pujian, dan tetap diam bila tertimpa fitnah.

Jiwa
Tubuh mempunyai keinginan yang tidak kita ketahui. Mereka dipisahkan kerana alasan duniawi dan dipisahkan di hujung bumi. Namun jiwa tetap ada di tangan cinta, terus hidup hingga kematian datang dan menyeret mereka kepada tuhan.


Berjalan seiringan
Aku akan berjalan bersama mereka yang berjalan kerana aku tidak akan berdiri diam sebagai penonton yang menyaksikan perarakan berlalu.

Kesedaran
Aku tidak mengetahui kebenaran mutlak, tetapi aku menyedari kebodohanku itu, dan di situlah terletak kehormatan dan pahalaku.

Ilmu dan agama
Ilmu dan agama itu selalu sepakat, tetapi ilmu dan iman selalu bertengkar.

Nilai buruk
Alangkah buruknya nilai kasih sayang yang meletakkan batu di satu sisi bangunan dan menghancurkan dinding di sisi lainnya.

Cinta
1. Salahlah bagi orang yang mengira bahawa cinta itu datang kerana pergaulan yang lama dan rayuan yang terus menerus. Cinta adalah tunas pesona jiwa, dan jika tunas ini tak tercipta dalam sesaat, ia takkan tercipta bertahun-tahun atau bahkan abad.
2. Ketika cinta memanggilmu maka dekatilah dia walau jalannya berliku-liku, jika cinta memelukmu maka dakaplah ia walau pedang disela-sela sayapnya melukaimu.
3. Cinta tidak menyedari kedalamannya dan ia dapat dirasa ketika saat perpisahannya. Dan saat tangan laki-laki menyentuh tangan seorang perempuan, mereka berdua telah menyentuh hati keabadian.
4. Cinta adalah satu-satunya kebebasan di dunia kerana cinta itu membangkitkan semangat kemanusiaan dan ia tak boleh diuubah perjalanannya.
6. Jika cinta tidak dapat mengembalikan engkau kepadaku dalam kehidupan ini, pastilah cinta akan menyatukan kita dalam kehidupan yang akan datang.
7. Cinta yang berlalu : Cinta berlalu di depan kita, terbalut dalam kerendahan hati, tetapi kita lari daripadanya dalam ketakutan, atau bersembunyi di dalam kegelapan, atau yang lain mengejarnya untuk berbuat jahat atas namanya.
8. Cinta lelaki : Setiap lelaki mencintai dua orang perempuan, yang pertama adalah imaginasinya dan yang kedua adalah yang belum dilahirkan.
9. Takdir cinta : Aku mencintaimu wahai kekasihku, sebelum kita berdekatan sejak pertama kulihatmu.
Aku tahu ini adalah takdir. Kita akan selalu bersama dan tidak akan ada yang memisahkan kita.
10. Cinta pertama : Setiap orang muda pasti teringat cinta pertamanya dan mencuba menangkap kembali hari-hari asing itu, yang kenangannya mengubah perasaan direlung hatinya dan membuatnya begitu bahagia di sebalik kepahitan yang penuh misteri.
11. Lafaz cinta : Aku ingin mencintaimu dengan sederhana seperti kata yang tak sempat diucapkan kayu kepada api yang menjadikannya abu. Aku ingin mencintaimu dengan sederhana seperti isyarat yang tak sempat dikirimkan awan kepada hujan yang menjadikannya tiada.
12. Ikatan cinta : Jangan menangis wahai kekasihku. Jangan menangis dan berbahagialah, kerana kita diikat bersama dalam cinta. Hanya dengan cinta yang indah kita dapat bertahan terhadap derita kemiskinan, pahitnya kesedihan, dan duka perpisahan.
13. Kalimat cinta : Apa yang telah kucintai laksana seorang anak yang tak henti-henti aku mencintai. Dan apa yang kucintai kini akan kucintai sampai akhir hidupku kerana cinta ialah semua yang dapat kucapai dan tak ada yang akan mencabut diriku daripadanya.
14. Cinta dan airmata : Cinta yang dibasuh oleh airmata akan tetap murni dan indah sentiasa.
15. Mencintai : Kekuatan untuk mencintai adalah anugerah terbesar yang diberi oleh tuhan kepada manusia, kerana kekuatan tidak boleh direnggut oleh manusia yang penuh berkat yang mencintai.
16. Cermin diri : Ketika aku berdiri bagaikan sebuah cermin jernih di hadapanmu, kamu memandang ke dalam diriku dan melihat bayanganmu. Kemudian kamu berkata, "Aku cinta kamu." Tetapi sebenarnya, kamu mencintai dirimu dalam diriku.
17. Menuai cinta : Manusia tidak dapat menuai cinta sampai dia merasakan perpisahan yang menyedihkan, dan yang mampu membuka fikirannya, merasakan kesabaran yang pahit dan kesulitan yang menyedihkan.

Hati lelaki
Ramai wanita yang meminjam hati laki-laki tapi sangat sedikit yang mampu memilikinya.

Wanita
Seorang wanita telah dilengkapi oleh tuhan dengan keindahan jiwa dan raga adalah suatu kebenaran, yang sekaligus nyata dan maya, yang hanya bisa kita fahami dengan cinta kasih, dan hanya bisa kita sentuh dengan kebajikan.

Bangsa
Manusia terbahagi dalam bangsa, negara dan segala perbatasan. Tanah airku adalah alam semesta. Aku warganegara dunia kemanusiaan.

Warisan
Manusia yang memperoleh kekayaan daripada warisan istananya akan membangun dengan yang orang miskin yang lemah.

Luahan
Setitis airmata menyatukanku dengan mereka yang patah hati, seulas senyuman menjadi sebuah tanda kebahagiaanku dalam kewujudan. Aku merasa lebih baik jika aku mati dalam hasrat dan kerinduan daripada aku hidup dalam jemu dan putus asa.

Dua
1. Diri : Dirimu terdiri daripada dua, satu membayangkan ia mengetahui dirinya dan yang satu lagi membayangkan bahawa orang lain mengetahuinya.
2. Hati : Orang yang berjiwa besar memiliki dua hati, satu hati menangis dan yang satu lagi bersabar.
3. Manusia : Jika di dunia ini ada dua orang yang sama, maka dunia tidak akan cukup besar untuk menampung mereka.
4. Kebenaran : Diperlukan dua orang untuk menemui kebenaran, satu untuk mengucapkannya dan satu lagi untuk memahaminya.
5. Bicara wanita : Bila dua orang wanita berbicara, mereka tidak mengatakan apa-apa, tetapi jika seorang saja yang berbicara, dia akan membuka semua tabir kehidupannya.

Harta benda
Harta benda yang tak punya batas, membunuh manusia perlahan dengan kepuasan yang berbisa. Kasih sayang membangunkannya dan pedih peri nestapa membuka jiwanya.

Kebijaksanaan
Kebijaksanaan tidak lagi merupakan kebijaksanaan apabila ia menjadi terlalu angkuh untuk menangis, terlalu serius untuk tertawa, dan terlalu egois untuk melihat yang lain kecuali dirinya sendiri.

Pantai
1. Keabadian pantai : Aku berjalan selalu di pantai ini. Antara pasir dan buih, air pasang bakal menghapus jejakku. Dan angin kencang menyembur hilang buih putih. Namun lautan dan pantai akan tinggal abadi.
2. Nyanyian pantai : Apakah nyanyian laut berakhir di pantai atau dalam hati-hati mereka yang mendengarnya?

Perpisahan
Ketika tiba saat perpisahan janganlah kalian berduka, sebab apa yang paling kalian kasihi darinya mungkin akan nampak lebih nyata dari kejauhan, seperti gunung yang nampak lebih agung terlihat dari padang dan dataran.


No comments:

Post a Comment